Stari čovjek europske muskulatorne grupe

Stari čovjek europske muskulatorne grupe

Star čovek sa slabo razvijenom muskulaturom i ravnim tabanima položaju. Na smanjenje visine tela može da utiče i spuštanje svoda stopala, tako često kod starih osoba. Ovaj poiremećaj nastaje zbog slabosti miuskulature stopala i obeju potkolenica, što ima za posledicu nastajanje tzv. ravnih tabana. Skočni zglobovi na nogama postaju labavi i kao posledica ovih poremećaja. Javljaju se bolovi i zamor u nogama prl dužem kretanju. To je taj stari čovjek

Prema statističkim podacima Ašofa i Bakmana vidi se da visina kod starih osoba počinje da se sma- njuje posle 60. godine, i to je kod žena posle 65. a kod muškaraca posle 70. godine veoma izraženo. 

Zapaženo je da one stare osobe, koje su se u mladosti bavile svestranom fiskulturom, pešačenjem, plivanjem, trčanjem i zimskim sportovima i u sta- rosti dugo vremena održavaju dobru kondiciju i kod njih retko dolazi do koštano-mišićnih deformiteta, kao i do upadljivog smanjenja visine. 

Stari čovjek i njegova preventiva

Savremena preventiva preporučuje masovno upražnjavanje fiskulture još u ranoj mladosti, kod širokih slojeva omladine. Pravilan razvoj i nega tela su glavna predohrana da se u starosti ne pojave razne koštano-mišićne tegobe i smanjenje visine. 

Promene telesne težine 

Starenje je progresivno menjanje strukture i funkcije živog organizma. U toku starenja nastaju involucioni procesi u organizmu, što ima za posledicu pojavu atrofije (smanjenja organa) i čestu redukciju potkožnog masnog tkiva. Tkiva se slabo obnavljaju, naročito ćelije mekih organa, kao što su jetra, bubrezi, srce, pluća, gušterača i druge žlezde; zbog toga se svi organi sa starenjem menjaju, smanjuju svojiu funkciju, obim i težinu. Elastična vlakna u piućima, mišiaima i u ostalim organima sa starenjem se postepeno smanjuju i bivaju zamenjena vezivnim . Tako se stari čovjek rješava svega toga neelastičnim tkivom. Tako isto se i hrskavice na površinama kostiju smanjuju, gube svoju elastičnost i, kako se to kaže, hijaliniziraju, bivaju zamenjene čvrstim tkivom. 

Karakteristično je za ostareli organizam da gubi vodu i da mu tkiva zbog toga nisu normalno sočna — hidrofilna; opada turgor i čvrstina tkiva. 

Organizam odojčeta sadrži u svojim tkivima oko 80% vode, osobe u punoj snazi oko 70%, a kod staraca u tkivima se nalazi nešto oko 60% vode. Zato koža, muskulatura i ostala tkiva kod starih osoba izgleđaju sasušena i sparušena, smanjene elastičnosti, bez turgora. Stari čovjek zna šta je jaka muskulatura

Hipofiza starenja

U toku procesa starenja dolazi neminovno do postepene atrofije gotovo svih žlezda s unutrašnjim lučenjem, kao što su hipofiza, tireoidna žlezda, polne žlezde, pankreas, nadbubrežne žlezde, što ima za posledicu smanjeno stvaranje hormona te se sma- njuje njihovo izlučivanje u krv. Ovaj hormonalni poremećaj kođ starih osoba i objašnjava najveći deo opisanih promena koje se odigravaju u tkivima i organima ostarelih osoba. 

Text BoxKođ starih su izmenjeni i metabolički procesi u organizmu! Smanjuje se razmena materija. Poreme- ćeno je iskorišćavanje i razgradnja najvažnijih hranljivih sastojaka: belančevina, ugljenih hidrata i masti. Organi za varenje, želudac, tanko crevo, gušterača i jetra kod starih osoba ne luče u dovolj- noj meri važne sokove za varenje, tako da je varenje hranljivih sastojaka znatno poremećeno. Tkiva me- kih i drugih organa ne primaju u dovoljnoj količini važne sastojke za svoju obnovu, regeneraciju, kao što su u prvom redu belančevine, ugljeni hidrati i vitamini, a u manjoj meri masti, minerali i voda. I zbog toga mišići kod starih osoba pokazuju opa- danje snage. Stare osobe ne mogu da izdrže fizičke napore, brzo se zamaraju. 

3 Starenje 1 starost 

Raspored masti kod starih osoba je karakteri- stičan. Postoje mršavi starci, koji u svom potkožnom tkivu nemaju rezervnih masnih depoa. Takve osobe su »kost i koža«; one i pored uzimanja dovoljno hra- ne i dalje ostaju mršave. 

Drugi tip je gojaznih starih osoba. Kod tih osoba u potkožnom tkivu, naročito na trbuhu, postoje ve- 

like naslage masnog tkiva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *