Zanimljivosti estradnih apetita ličnosti

Zanimljivosti estradnih apetita ličnosti

Sir se seče u svom tanjiru, a parčad se stavljaju na zalogaje hleba i levom rukom prinose ustima. Voće, kao jabuke, kruške, i sl., prvo se iseče na četiri jednake kriške, koje se Ijušte i redom jedu. Pomorandža se Ijušti cela. A potom seče — ne na kriške. Već na vodoravne kolutove, i tako se jedan po jedan jedu. Zanimljivosti estradnih kolutova su takvi.

Na ovaj način pomorandža je ukusnija, aromatičnija, jer više soka zapljusne nepce, gde se nalaze nervni čvorići za miris i ukus. Ako se posluži kakvo jelo koje do tada niste jeli, sačekajte i osmo- trite kako jedu ostali, pa tako i vi.

Zanimljivosti estradnih kuhanja

Nije sva veština u kuvanju jela, već i u načinu posluživanja, pripremanju stola i uređenju trpezarije. Dobro, brižljivo i čisto postavljen sto ostavlja utisak prijatnosti i ugodnosti. Ne treba postavljati sto u ne- čistoj i neurednoj sobi ili kuhinji. Cist beli zastirač (stolnjak) i malo cveća su prijatni za oko i korisni za apetit. Postavljeni tanjir određuje mesto, na njega se stavlja čista i savijena servijeta, levo viljuška, a des- 110 kašika i nož (sečivo noža okrenuto unutra, ka ta- njiru), tako da je kašika uvek sa spoljne strane noža. Manja kašika ili nož za voće i kolače se stavljaju uvek više tanjira. Tanjir se stavlja blizu ivice stola.

KAKO SASTAVITI JELOVNIK

Jelovnik treba sastavljati unapred za više dana, prema sezoni, potrebama i izboru namirnica. Jelovnik treba da je raznovrstan, bez ponavljanja istog jela u toku nedelje, da odgovara kalorično, zadovoljava energetske potrebe i da je uravnotežen.

Obroke treba uzimati u određenim satima i u dovoljnim međusobnim razmacima. Užine su prepo- ručljive deci za vreme letovanja, sportskih vežbi i radnicima na radilištima. Za decu je dobro praktiko- vati više obroka u manjim količinama. Jela ne treba da su ni suviše topla niti hladna: mlaka jela najbolje odgovaraju. Jednostavna i prosta jela se lakše vare od komplikovanih, manje količine od većih, kuvana i pečena od prženih, žitka i kašasta od čvrstih jela. Najskuplja jela nisu uvek najbolja.

Dječije ishrane

Iz dečije ishrane treba otklanjati teško svarljiva jela, kao što su sosovi, teški začini, paprika, pržena mesa, svinjske prerađevine, gust pasulj, bajata i pod- grejana jela, a leti sve lako kvarljive namirnice i jela, seckana mesa, kolače sa šlagom, kobasice i sala- me, sve što nije sveže i što je promenilo svoje orga- noleptičke osobine: izgled, ukus, miris i konzisten- ciju. Hrana koja ne sadrži celulozu nema otpadaka i stvara zatvor. Takva hrana je mleko, sir, belo pecivo i sl., o čemu treba voditi računa pri sastavu jelov- nika. To su zanimljivosti estradnih jelovnika

Crni hleb je teže svarljiv od beloga, ali sadrži više zaštitnih materija. Kukuruzni hleb je teško svar- Ijiv, mada je kačamak, ukuvan, bez mnogo masti, sa mlekom ili sirom, izvrsna hrana. Kuvana testa prelivena svežim maslacem su vrlo hranljiva i svar- Ijiva, dok testa kuvana na vreloj masti nisu laka hrana (uštipci, krofne i sl.). Povrće kuvano na pari, preliveno svežim maslacem, samleveno.

Mlado i me- kano je lakše svarljivo nego variva od povrća sa mas- nim zaprškama. Kiselo i prevrelo povrće (turšija) teže se vari. Pire od krompira je svarljiviji od restovanog, a kuvani krompir od prženog. Kuvano voće (kompot) svarljivije je od sirovog, zrelo od zelenog, pasirano i kašasto od celog, a Ijušteno od neljuštenog. Hrana će biti sveža ako su namirnice skoro ubrane i držane pod povoljnim uslovima. Ishrana je prirodna ako su na- mirnice sačuvale svoja prirodna svojstva i pretrpele što manje od kuhinjske i industrijske obrade.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *