Gdje nabaviti korisne informacije za ekonomiju

Ekonomija se izbistri, odvoji se od taloga, procedi, a potom pro- kuva ključanjem informacija i vijesti. Kuvana voda je bez vazduha, pa je bljutava, ali se provetravanjem, presipajući je iz suda u sud, njen ukus popravi. Voda može da se i hemijski prečisti: dodavanjem 1—3 g aktivnog hlora ili 10 mg hlornog kreča na 1 litar vode. Vodovodska voda se prečišćava specijalnim aparatima (hlorinato- rima) za hlorisanje vode.

Sve prirodne namirnice sadrže vodu u nejedna- kim i promenljivim količinama, dok samo izvesne prerađevine i industrijske narhirnice ne sadrže vodu kao ulje, mast, šećer. Voda je sastavni deo kako živo- tinjskog tako i biljnog tkiva. Voda služi za kuvanje namirnica, što mnoge namirnice čini jestivim ili bolje iskoristljivim. Voda u svakom živom organizmu sa- drži mineralne soli, koje ona menja sa sredinom u kojoj se namirnica kuva. Ukoliko namirnica sadrži više vode, ona je utoliko manje trajna i brže se kvari. Namirnice sa manje od 14% vode — kao zrnaste — trajnije su i lakše se konzerviraju, jer nisu podesne za mikroorganizme i njihov razvoj (zbog nedostatka vlage). Tako, zeleno povrće sadrži preko 90% vode. Paradajz, agrumi, lubenica, dinja, jabučasto voće, jagode kao i mleko sadrže 90—80%; mesa, ribe, jaja, mladi krompir i sir od 80% do 70%; prevreli sirevi, žumance i svinjsko meso od 70% do 50%; tvrdi sirevi, hleb, suvo voće od 50% do 20%; maslac, margarin, testenine, brašna i zrnasta hrana 20% do 10%; mleko i jaja u prahu ispod 5% i šećer i ulja ispod 1%.

Bolesti koje mogu da se prenose vodom su crev- ne zarazne bolesti i parazitske. Endemska gušavost je često u vezi sa pijaćom vodom koja ne sadrži do- voljno joda.

Dovoljna i higijenski ispravna voda u naseljima i domaćinstvima je:

— izvor zdravlja i blagostanja;

 • —     ogromna ušteda u vremenu i naporu;
 • —     bezbednost od zaraze i trovanja;
 • —    osnova za održavanje lične higijene, čistoće stana i naselja;
 • —    voda je sastavni deo tela i neophodna za život i ona omogućava sve životne funkcije;
 • —    voda u organizam dolazi kao piće ili kao sastavni deo hrane i stvara se i u telu;
 • —    svi životni organi učestvuju u regulisanju prometa vode u organizmu;
 • —    pitka izvorska voda ima stalnu temperaturu, stalni hemijski sastav, bistra je, bezbojna, bez mirisa i ukusa, ona osvežava i najefikasnije utoljuje žeđ;
 • —    pitka voda ne sme da sadrži veliki broj klica i nikakvih škodljivih mikroorganizama;
 • —    voda se dezinfikuje kuvanjem, filtriranjem i nekim fizičkim i hemijskim sredstvima;
 • —    voda služi za kuvanje namirnica i čini ih jes- tivim i bolje iskoristljivim;
 • —    zagađena voda može da prouzrokuje čitave epidemije, koje zbog toga nazivaju »hidrične epi- demije«.

HIGIJENA ODEVANJA I OBUVANJA

 1. 1.   Kakva treba da je odeća i obuća

Rub- Ije pri svlačenju treba stavljati rastresito, da može da se provetri. Zaprljano rublje se drži posebno u san- duku ili korpi za nečisto rublje.Odelo treba da je od tkanine što propustljivije za vazduh, što manje prij jmčivo na vlagu, dok bi se vrsta tkanja i kroj podešavali prema sezoni i klimat- skim uslovima. Zimi treba nositi vuneno odelo, kož- no ili krzneno, zatvorene boje, što čupavije i sa što krupnijim tkanjem, a leti komotno, tanko, vuneno, bez postave, lagano i svetle boje. Odelo treba četkati svako veče van zatvorenih prostorija: na terasi, bal- konu ili kraj otvorenog prozora. Pre čišćenja ili tre- senja odela treba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *