Popravi i ti svoju tehniku brijanja

Obraze je lakše brijati jer se na njima nalazi prosečno 20—40 dlaka na 1 cm2. Manje je novca potrebno. To je vrlo bitan događaj u životu čovjeka. Posle svakog brijanja može se obaviti izvesna dezinfekcija kože, naročito posle povreda, krvavlje- nja i nadražaja: najčešće je dovoljno istrljati lice alkoholom ili kolonjskom vodom, staviti kakvu omek- šavajuću pomadu ili zaprašiti puderom.

Tehnika brijanja. — Lice se pre brijanja dobro opere toplom vodom i sapunom, potom isplakne vo- dom, dobro obriše i osuši. Ovo neophođno pranje uklanja s lica nečistoću, prašinu, naslage znoja i loja, koje otežavaju brijanje i tupe sečivo. Lice se tek potom nasapuna, četkicom ili rukom, i obilno se istr- Ija što ređom sapunicom. Obe ove operacije traju ne više od 2 do 3 minuta. Pasta za brijanje, ukoliko želi da se upotrebi, jer nije neophodna, može da se stavi i preko sapunice. Ova dupla upotreba sapuna i krema potrebna je samo kod gustih i tvrdih brada. Ukoliko je sapunanje trajalo duže i voda bila toplija, utoliko je brijanje lakše, jer su dlake čiste, nabubrele i do- voljno izdužene.

Britva se uvek pre brijanja naoštri, tako što se prevuče 20—30 puta preko kaiša, zatim se ukvasi pred sam početak brijanja i u toku brijanja da bi sečivo bilo uvek vlažno. Posle brijanja kožu treba dobro isprati od sapunice, isplaknuti je i osvežiti hladnom vodom, obrisati i zatim, prema navici, istr- Ijati alkoholom ili kolonjskom vodom, a nadraženu kožu namazati kakvim omekšavajućim kremom (en- gleski krem ili glicerinski žele). Ukoliko je koža oset- Ijiva na b.rijanje, utoliko je treba duže trljati toplom sapunicom, a potom namazati kakvim neutralnim ili omekšavajućim kremom.

Električne mašine za brijanje sve više ulaze u praksu, jer nude maksimum obezbeđenja od povreda i ne zahtevaju ni sapunanje, niti krem za brijanje, niti prethodno pranje; one deluju nasuvo i ne vole vlažnu bradu. To je, u stvari, šišanje brade na vrlo niskom stupnju. One smanjuju osećanje neprijatno- sti i nesigurnosti i mogu se preko dana više puta da koriste. Međutim, one ne seku dlaku dovoljno nisko,do kože, pa treba više puta prelaziti mašinom preko istog mesta. Mašina bolje brije pri zategnutoj koži. Njome se rukuje tako da se vrše pokreti slični onima pri brisanju slova na hartiji. One su preporučljive za osobe sa nesigurnom rukom, kod emotivnih, bolesnih i kratkovidih osoba, kao i onih kojima drhte ruke. Električni brijači pored brijanja prijatno masiraju kožu, ne draže je i ne vređaju, čak ni naboranu i ne- ravnu kožu. Zatezanje kože pri ovom brijanju nije neophodno, kao ni jače pritiskivanje kože. Noževi na ovoj mašini se spontano pri brijanju sami oštre. Ma- šina za brijanje utoliko bolje seče dlaku ukoliko je ona tvrđa i gušća. Mada ne zahteva sapunanje, pre- poručljivo je pre brijanja oprati bradu toplom vodom i sapunom, dobro je ubrisati i osušiti. Mašina se teško dezinfikuje, pa je stoga potrebno da je strogo lična i da ima rezervna sečiva. I ovo brijanje mašinom traje, u stvari, isto toliko koliko i brijanje sa britvom ili žiletom. Mašina treba da se čisti posle svake upo- trebe sa posebnom svojom četkicom. Mašina ne sme da se čisti duvanjem ustima, jer se dlačice razlete i neretko upadaju u oko, odakle se teško otklanjaju i prouzrokuju zapaljenje sluznice kao i svako drugo strano telo. Broj zapaljenja očnih kapaka je porastao sa upotrebom mašine za brijanje i njenog čiščenja duvanjem ustima.

ZNACAJ I ULOGA VODE U ZASTITI ZDRAVLJA
I LICNOJ higijeni

1. Bubrezi su glavni regu- latori ravnoteže tečnosti u organizmu: između unoše- nja spoljne i stvaranja unutrašnje tečnosti, s jedne strane i izlučivanja tečnosti, s druge strane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *