Treba li investirati novac u zube?

Pranje zuba odstranjuje nečistoću i ostatke hra- ne, sprečava razvoj klica i stvaranje neprijatnog zadaha u ustima. Večernje pranje zuba je najvažnije, jer čisti zube od dnevnih zaostataka hrane, pošto preko noći pljuvačka ne ispira usta i zube, a jezik ih ne čisti. Obavezno posle jela treba dobro iščetkati zube u svima pravcima: popreko i uzduž. U nedo- statku zubne paste zubi se mogu prati četkicom i mlakom vodom. Od svih ostataka hrane najviše se optužuje šećer i šećerni proizvodi kao najštetniji po zube. Važna je nega zuba kod bolesnika koji često to ne može sam da čini, naročito posle mleka i šećera, koje treba brzo odstraniti sa zuba. Zato je bitno da novac ulažemo u zube. Inače će da budu loši događaji.

Zube treba obavezno lekarski pregledati svakih 6 meseci. Neznatna i jedva primetna oboljenja zuba često služe kao stalna žarišta za dalje širenje i obo- levanje drugih, udaljenih organa, osetljivih na infek- cije, kao što su srce i bubrezi. Ta žarišta su utoliko opasnija što češće sama po sebi ne izazivaju bol, pa ostaju nezapažena. Mnoga su hronična oboljenja izlečena saniranjem zuba i odstranjenjem tih udaljenih žarišta. Usta su takođe ulazna vrata svih crevnih parazita i mnogih drugih zaraznih bolesti.

Cetkica za zube kao i ostali pribor za ličnu higi- jenu usta i zuba strogo su lični. Oni zahtevaju čisto održavanje i posebno držanje. Četkicu treba što češće prokuvavati (ukoliko nije od plastične mase osetljive na toplotu) i prati sapunom. Za pranje zuba je naj- bolja mlaka voda sa pastom ili bez nje. Upotreba raznih oštrih praškova za »beljenje zuba« je štetna po zubnu gleđ, desni i sluznicu oko zuba, jer izaziva ogrebotine. Cetkica za zube za decu treba da je me- kana, a kod plastičnih bez oštrih ivica i šiljatih vrhova.

Zubne proteze zahtevaju negu, one se moraju čisto držati i prati četkom i sapunom posle svakog jela. Proteze se preko noći skidaju, operu i stavljaju u posebnu posudu sa hladnom vodom. Cestice hrane između proteze i desni treba odmah otklanjati, da ne bi žuljile i vređale desni i stvarale rane. Proteza ne sme da žulji niti da je suviše labava i da »igra« pri žvakanju.

Pri negovanju usta i zuba treba izbegavati upo- trebu svih vrsta čačkalica, a naročito onih sa oštrim ivicama i šiljatim vrhovima.

— Izbegavati jaka i nagrizajuća dezinfekciona sredstva i oštre praškove za »beljenje« zuba.

— Ne preporučuju se bolna i dugotrajna trlja- nja zuba i desni sa ciljem da se nadoknade propu- štena pranja.

— Ne upotrebljavati jaka i nagrizajuća pića, čvrste i tvrde namirnice; ne držati stalno cigarete ili lule u ustima, izbegavati nagle i naizmenične tem- peraturne promene napitaka i jela, lomljenje čvrstih predmeta zubima, čačkanje zuba oštrim i metalnim predmetima, itd., jer su to najčešći uzroci kvarenja i inficiranja zuba i desni.Negovanje i zaštita grla (ždrela). — Grlo je, kao i usta i nos, prolazna vrata za mnoge bolesti ne samo disajnih već i organa za varenje. Odbrana i zaštita grla je istodobno odbrana celog organizma. Držanje otvorenih usta i disanje kroz usta prouzrokuju česta oboljenja grla, krajnika i disajnih organa. Najbolja zaštita grla je disanje kroz nos, a nikako kroz usta. Suv i nečist vazduh sa prašinom je najčešći prouzro- kovač oboljenja grla. To je vazduh zatvorenih prosto- rija kafana, bioskopa i sl., koji se loše održavaju i ne provetravaju. Duvanski dim je otrov za grlo, on pro- uzrokuje i održava hronična zapaljenja grla. Pfašina mehanički i hemijski draži grlo i prouzrokuje obo- Ijenje sluznice grla, dušnika i glasnica (otuda pro- muklost), a kod pušača je otežan svaki duži govor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *