Postaju nam dosadni i predosadni problemi vijesti

Postaju nam dosadni i predosadni problemi vijesti

Postaju sasušene, i zglobovi rasklimatani. A u drugim slučajevima pokreti u zglobovima postaju sve više otežani. Kao što je to slučaj na zglobovima kičmeno- -rebarnim, zbog čega grudni koš gubi svoju elastič- nost. Teško prati disajne pokrete, jer su hrskavice na zglobovima grudnog koša često okoštale. 

Zbog ovih promena, starci imaju karaktetisti- čan stav i izgled. Zbog krivljenja kičme oni imaju poguren stav. Kosti ruku i nogu počinju da se krive, na šakama i stopalima. Odnosno na prstima. Javljaju se koštana zadebljanja. Koja su često bolna i starijim osobama prave tegobe, obično pri promeni vremena! Glava starice s naboranim licem, naznačenom bradom i obrvnim lucima. Usta bez zuba.

Organi za varenje trpe velike promene kod mno- gih starih osoba. Promene postaju manifestne od usne duplje i jezika. Pa duž celog aparata za varenje. Do završnog dela debelog creva. Od staračkih pro- mena nisu pošteđeni ni važni organi. kao što su jetra i gušterača. Promene su utoliko izraženije ukoliko je osoba starija. 

Ono što pada u oči kod mnogih starih osoba, bilo ženskog ili muškog pola. Jesu promene u usnoj duplji. Starenjem dolazi do promena i propadanja i ispadanja zuba. Zubi počinju da se krune i da ispadaju. Javlja se karakteristična staračka krezubost. Koja kod takvih osoba menja izgled lica i govor. Gornja i donja usna su okrenute i uvmute prema usnoj duplji, pošto nemaju normalnog oslonca na zube. Iz istog razloga govor im postaje nerazgovetan; vrskaju pri govoru. Dosta tegoba imaju naročito pri uzimanju čvršće hrane. Jedan komad kore hleba ili tvrdog mesa starim Ijudima može da pričinjava velike teškoće.

Operativni zahvati, zapaljenje pluća, infektivne akutne bolesti, kod osoba sa staračkim srcem, imaju mnogo lošiju prognozu. Takvim osobama je tada neophodno potrebno strogo lečenje u bolnici i pri- mena antibiotika i kardijaka, lekova za pojačanje rada srca. 

Postaju li te stvari grozne?

Američke statistike pokazuju da su srčane bo- lesti kod starih osoba deset puta češće od tuberku- loze, a od raka se dva puta češće javljaju. 

Iz iznetih podataka se vidi da stare osobe naj- češće umiru zbog oboljenja srca i krvnih sudova. 

Mi smo imali prilike da kod velikog broja starih osoba zapazimo da nisu postojale promene koje bi govorile za staračko srce. Te su osobe iznenađivale svojom aktivnošću i pokretljivošću. 

To su bile osobe iz grupe normalno uhranjenih ili mršavih starih osoba, koje u toku života nisu uži- vale niti u alkoholu niti u duvanu. Sprovedena anketa nam je pokazala da su ove osobe celog svoga veka imale umerenu raznovrsnu ishranu i umereno kretanje i pešačenje. 

Međutim, kod one druge grupe naših starih bole- snika, gde su bile promene u smislu staračkog srca, obično smo mogli da konstatujemo gojaznost, izrazite sklerotičke promene na krvnim sudovima, najčešće s povišenim krvnim pritiskom. Sprovedenom anke- tom dobili smo podatke da su takve osobe vodile neuredan život, pušile su, uživale alkohol i imale su često dijetalne i seksualne ekscese.Rak pluća i bronhija. — Nije tako retko obo- Ijenje. Bolesnici uporno kašlju i iskašljavaju crven- kast staklast ispljuvak, koji ponekad može da liči na »žele od malina«. Pored kašljanja bolesnici se žale na bolove u grudima, gušenje, male temperature i brzo propadanje, mršavljenje, malokrvnost i zama- ranje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *