Arterioskleroza iz kalcijumove soli

Arterioskleroza soli

Uglavnom kod starih osoba da krvni sudovi postaju tvrdi, neelastični, usled zadebljanja i taloženja kalcijumovih soli u zidu arterija. Takvi krvni sudovi su krti, lako prskaju, što dovodi do smrtonosnih krvavljenja naročito u mozgu, a ređe u srcu, plućima i drugim organima. Tokom prošlog veka Gaben je opisao prisustvo kalcijumovih soli u zidu aorte. Arterioskleroza klasična.

Krajem XIX veka, ruski naučnik Nikolaj Aničkov zapazio je. Da arterioskleroza nije samo bolest starih Ijudi. On je primetio da ako se kunići duže vremena. Hrane životnim namirnicama bogatim u holesterinu. Vremenom se kod ovih eksperimentalnih životinja razvija generalizovana arterioskleroza. 

Tokom ovoga veka proces arterioskleroze je još više rasvetljen i upoznat. Zna se pouzdano da on nastaje uglavnom u starosti i da je jedan od bitnih uzroka nastajanja starosti. 

Vekovi koje nosi arterioskleroza

Međutim, arterioskleroza je zapažena i u mladim godinama, kod osoba koje boluju od šećeme bolesti. Hroničnog alkoholizma, gojaznosti, kamena u žučnim putevima, kod izvesnih bubrežnih oboljenja, gušavosti. 

Bez obzira na to da li se arterioskleroza javlja u starosti, što je mnogo češći slučaj, ili u mladosti, što se ređe dešava, uvek postoje duboki biohemijski poremećaji u krvi i u tkivima. Kod tih osoba postoji poremećen metabolizam holesterina, materije koja se nalazi uvek u povećanoj količini u organizmu  

Holesterin i vrste akohola

S izraženom arteriosklerozom. Holesterin je jedna vrsta alkohola i ima osobinu da se vezuje za razne rnasne materije u tkiivima i u krvi. On še taloži u unutrašnjem sloju velikih i malih arterija. Tako počinje proces arterioskleroze. Kasnije se u tako izmenjene krvne sudove talože kalcijumove soli (‘kreč).Arterije postaju krte, lako prskaju, imaju tvrde i zadebljale zidove i sužen promer (šupljinu). Tako izmenjeni krvni sudovi ne dovode dovoljno krvi bogate u hranljivim materijama i u kiseoniku.Važnim organima kao što su mozak, srce, bubrezi itd.Pošto ovi organi oskudevaju u kiseoniku i hranIjlvim materijama. Oni se menjaju, smanjuju svoju aktivnost, veličinu i težinu i kod takvih osoba se brzo ispoljavaju znaci starosti. 

Šta je Pollack napominjao?

Pollack napominje da je kod osoba s visokim vrednostima holesterina u krvi, poremećen i odnos raznih belančevina, što dovodi do ubrzanog zgrušavanja krvi.Te kao posledica toga nastaje lako tromboza arterija mozga, srca.Bubrega, jetre itd., što u velikom broju slučajeva može da ima smrtonosni završetak. To znači da ako su krvni sudovi jako zahvaćeni sklerotičkim procesom. Pa makar se to dešavalo i u mlađim godinama života,

Takva je osoba osuđena na rano nastajanje starosti. Jer su njeni krvni sudovi oštećeni. To su tzv. mladi starci. U drugom slučaju srećemo osobe koje su po broju. Svojih godina već poodmakle u staračko doba, ali kod njih nalazimo tek slabo. Zzražene sklerotičke procese na krvnim sudovima, i kod takvih osoba starost klinički kasno nastupa. Prema shvatanjima savremenih gerijatara i gerontologa, glavna borba treba da se vodi protiv ranog nastajanja arterio- skleroze, jer ako se uspori nastajanje ovoga procesa, usporiće se i starenje, a to je bitno. 

Starost često nastupa rano kod onih osoba kod kojih je arteriosklerotički proces zahvatio žlezde 24  s unutrašnjim lučenjem, prvenstveno hipofizu, žlezdu koja se nalazi na bazi mozga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *