Krvni sudovi estrade na prostorima naše regije

Krvni sudovi estrade na prostorima naše regije

Dobija dovoljno kiseonika zbog slabog priliva krvi i ovi bolesnici pate od teških bolova u levoj strani grudi. Bol se nekad širi u levu ruku, rame i vrat. Bolesnik je obliven hladnim znojem, bled je i simrt- no zaplašen. Kod ovih bolesnika je neophodno pot- rebna hitna lekarska pomoć. Krvni sudovi su zbog toga veoma bitni.

Krvni sudovi starih osoba

Kod mnogih starih osoba sklerotički proces zahvata gotovo sve krvne sudove u organizmu. Naročito one sitne — kapilare i srednje — arteriole. Ovim procesom su oštećeni i krvni sudovi bubrega. To su obično stare osobe, mršave, koža im je bleda, lako se zamaraju, imaju lupanje srca, glavobolju i visok krvni pritisak. Pošto bubrezi stradaju, dolazi do smanjenog lučenja mokraće i do trovanja krvi, jer bubrezi ne mogu uspešno da pročišćavaju krv i nastaje tzv. uremija. U krvi takvih osoba se nalaze u velikoj količini otrovne materije, koje bi zdravi bubrezi inače s mokraćom izbacili. Bolesnik gubi apetit, povraća, postepeno gubi svest, krvari iz nosa i na usta i najzad umire u potpuno besvesnom sta- nju u tzv. uremičkoj korni. 

Da bi se stare osobe zaštitile od arterioskleroze kao i od oboljenja koja komplikuju arteriosklerozu, savremena medicina sprovodi u celom svetu obimna ispitivanja. Arterioskleroza danas se teško leči. Ali preventivne mere su dosta efikasne ako se samo na vreme preduzmu. 

Lekari treba da savetuju i mladićima i devoj- kama umereno svakodnevno bavljenje fizičkom ak- tivnošću; dalje je potrebna raznovrsna ishranabo- gata u vitaminima, a siromašna u masnim materi- jama. Mladi kao i stari treba da izbegavaju uživanje alkohola i duvana. Samo na tajnačin može medicina blagovremeno u dobrom broju slučajeva da spreči prevremeno nastajanje arterioskleroze sa svim svo- jim posledicama koje je prate. 

Staračko srce 

Jedan od prvih znakova starosti jeste pojava otežanog kretanja, zamaranje, lupanje srca i osećaj gušenja u fizičkom naporu. Stare osobe vrlo brzo dolaze do saznanja da ne mogu više lako da pešače, da žure i da rade kao što su to mogle u mlađim godinama, dok se još nije pojavila starost. Kratko disanje, lupanje srca i zamaranje ubedljivo ih opo- minje da je njihovo srce oslabilo.  Estradni novac je pokretač ovoga

To je tzv. staračko srce, koje opisuju G. C. Dog- liotti i kardiolog Paul-Dudly-White. Ono nastaje kao posledica raznih degenerativnih procesa koji zahva- taju i oštećuju ne samo srce nego i srčane arterije. Pušenje, alkoholizam, ishrana siromašna u vitami- nima i belančevinama i arterioskleroza koronarnih sudova potpomažu nastajanju staračkih promena u srcu. Prema Friedbergu, skleroza srčanih arterija u 69% slučajeva se okrivljuje za nastale promene 

na srčanom mišiću kod starih osoba koji poprima smeđu boju, biva prožet mašću i fibroznim neelasti- čnim vlaknima, što u velikoj meri smanjuje sposob- nost srca da se skuplja i širi i da potiskuje iz svojih šupljina krv u krvne sudove. Staračko srce je pro- šireno i zadebljalog zida, naročito leva komora. 

Zbog nastalih staračkih promena na srcu kod ovih osoba smrtnost naglo raste. Prema Luisu Dub- linu, u periodu između 60 i 70 godina stare osobe umiru zbog bolesti srca, žene u 51°/o, a muškarci u 54% slučajeva. Ukoliko se više stari, procenat smrtnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *