Kako troše novac od osobe naše medicinske službe ?

Kako zaista

Pogotovo s djecom i starima, te da obavijeste nadležne općinske i medicinske službe da su poduzeli mjere izolacije. Hvala! sinko pridrzavali smo se mi mjera maximalno…butici kafici itd. bili zatvoreni…pa zabrane kretanja…i taman kada smo doveli virus pod kontrolu…vlasti pozurise da otvore sirom granice i uvezose virusa za izvoza…jos uhljebima malo…pa bas svake godine moraju u inostranstvo na odmore od nerada i pljacki…da jos vise virusa donesu…  Zeznuto je kako cemo to kontrolisati.

Kako nije nervni sistem pošteđen starenjem?

Ni centralni nervni sistem nije pošteđen sa sta- renjem. Kod starih osoba tokom vremena dolazi često do zadebljanja moždanih opni koje se mogu kaloi- fikovati i srasti s moždanom masom. Mozak sma- njuje svoju veličinu, atrofiše, i to naročito čeoni i potiljačni režnjevi. U toku starenja dolazi do većeg ili manjeg smanjenja broja moždanih ćelija, naročito u čeonom predelu. Moždano tkivo sadrži pigmente kao što su lipohrom i lipofuscin, zbog čega moždana masa ima karakterističnu boju. Ove staračke pro- mene u manjoj meri zahvataju niže moždane centre, kao što su oni za vegetativni nervni sistem i hipo- talamus. Neuroglija (vezivno tkivo) proliferiše, buja i steže sa svih strana nervne ćelije koje tokom vre- mena atrofišu. Po moždanom i kičmeno-moždanom tkivu postoje razbacana ostrvca od fibroznih ćelija, glije; krvni sudovi su u starosti izmenjeni i u cen- tralnom nervnom sistemu; oni su sklerotični i skloni prskanju, trombozi, grčenju ili embolijama. 

Kao posledica ovih promena koje su često kara- kteristične za starost pojavljuje se čitav niz poreme- ćaja. Postoje često mentalni poremećaji. Stare osobe počinju da se žale na zaboravnost, slabije pamćenje, smanjenu sposobnost koncentracije i pažnje. Ne mo- gu da se sete imena ponekad i najbližih prijatelja i rođaka. Zaboravljaju ili teško pamte skorašnje događaje ili uspomene iz bliske prošlosti, dok davnu prošlost, iz mlađih dana, stare osobe vemo i sa zado- voljstvom u detaljima mogu da opisuju. Niko ne zna kako.

Mentalni poremećaj kod raznih osoba

Pored ovih mentalnih poremećaja kod starih osoba može da se javi čitav niz motornih i senzitivnih poremećaja. Kao posledica ovih poremećaja musku- latura postaje slabija, hod poguren, nesiguran; ote- žani i usporeni pokreti. Kod starih osoba iz tih raz

 imaju očuvane zube. A zubi igraju presudnu ulogu u varenju hrane i čuvaju od opterećenja ostale organe za varenje u prvom redu želudac i creva. 

One osobe koje nemaju zube unapred su osu- đene na oštećenje želuca i tankog creva, jer nedo- voljno sažvakana hrana opterećuje ove organe, iza- ziva njihovo oboljenje i poremećaj varenja sa svima poznatim posledicama. 

Zato je važna stvar da se <u toku celog života neguju zubi i održavaju u ispravnom stanju. Racio- nalna ishrana, lako svarljiva, bogata u belančevi- nama i vitaminima, s umerenom količinom lako svarljivih šećera i masti održaće dugi niz godina organizam, a i organe za varenje, u ispravnom stanju. 

Još uvek je aiktuelno Hipokratovo klasično uputstvo: »Rad, hrana, piće, san i Ijubav — sve po- malo«. 

Promene na centralnom nervnom sistemu i čulima Apetit je smanjen, žale se na podrigivanje, ponekad i povraćaju. Na ovome je razvijen jak biznis gdje se vrti veliki novac.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *