Krize osteoporoza u svijetu mladih

Krize u svijetu mladih

Organizmu i najviše zavisi kako od unu- trašnjih ili konstitucionalnih momenata, tako i od spoljašnjih — psihičkih, fizičkih, biohemijskih, ali- mentarnih odnosno socijalno-ekonomskih faktora Starost ne dolazi istovremeno kod svih osoba. Smatra se da prvi izraženi znaci starosti postaju manifestni oko 60. godine. Prema mišljenju Gasalisa, »svaki čo- vek je onakav kakvi su njegovi krvni sudovi«. Ako krvni sudovi budu ranije napadnuti sklerotičkim ili drugim procesima. Razumljivo je da će u takvim slučajevima i starost da postane ranije manifestna. Nego kod onih osoba čiji su krvni sudovi kroz dugi vremenski period pošteđeni od oštećenja. Krize oštećenja tako nastaju.

Starost dolazi a još brže odlazi kad krize počnu

Starost naročito brzo dolazi do izražaja kod onih osoba kod kojih su oboleli krvni sudovi lokalizovani u vitalnim organima, kao što su: srce, mozak, bubrezi, jetra i izvesne žlezde s unutrašnjim lučenjem. Obično se radi o arteriosklerotičkom procesu krize. Koji zahvata prvenstveno male arterije. Krvni sudovi postaju tvrdi, neelastični, zadebljalih zidova i suženog promera. Te su nesposobni da organima dostavljaju potrebnu količinu krvi. Bogatu u kiseoniku i hranljivim materijama. Zbog toga poremećaja organi počinju da stare. Smanjuju svoju veličinu (atrofiraju) i aktivnost im slabi. To je jedan od primjera djelovanja krize. 

Koža sa starenjem gubi elastičnost, postaje suva, naborana, i kao što smo već napomenuli, žutomrke boje. Usled nakupljanja lipofuscina, pigmenta koji je prisutan u svim tkivima utoliko većoj količini ukoliko je osoba starija. Slične promene se dešavaju i na tzv. visceralnim organima, koji se nalaze u sa- mom organizmu. 

Na koji način mozak smanjuje težinu?

Mozak smanjuje postepeno svoju težinu i funkcionalnu aktivnost. Jer se i nervne ćelije moždane kore smanjuju kao i one u kičmenoj moždini. Zbog toga se stare osobe žale na slabije pamćenje, zabo- ravnost, nesanicu, slabu koncentraciju i sporije re- aguju na spoljašnje utiske. 

Crvena koštana srž smanjuje svoju aktivnost u stvaranju belih i crvenih krvnih zrnaca, pa se tokom vremena kod starih osoba razvija malokrvnost i smanjena otpornost prema infekciji. 

Bubrezi smanjuju svoju zapreminu i bubrežna kora se postepeno reducira, zbog iščezavanja glome- rula i bubrežnih kanalića, pa se kao posledica ovih procesa može javiti povišen krvni pritisak i belan- čevina u mokraei. 

Zbog opisanih promena na krvnim sudovima i kosti se menjaju sa starenjem. Usled gubitka kal- cijuma i nedostatka potrebnih belančevina u njima kosti se smanjuju, krive se i dovode do većih i ma- njih deformiteta. Zbog toga stare osobe imaju tako često poguren stav, krivu kičmu, deformisane ruke i noge. Njihovo koštano tkivo se proredi — nastaje tzv. osteoporoza. 

Slične promene se dešavaju i na srou. Srčani mišić gubi svoju sposobnost za skupljanjem i potiski- vanjem krvi kroz krvne sudove. Zbog toga se stare osobe žale na zamaranje, lupanje srca, gušenje, kao i bolove u predelu srca. 

Iz istih razloga i pluća gube svoju elastičnost. Elastična vlakna propadaju u plućima i smanjuje 20 se broj sitnih krvnih sudova — kapilara i zbog toga pluća slabije sudeluju u izmeni gasova — kiseonika i ugljen-dioksida. To je emfizem ili proširenje pluća, bolest tako česta u starosti. Sluzokoža gornjih disaj- nih puteva, postaje stanjena, neotporna i zato kod starih osoba lako dolazi do raznih zapaljenjskih pro- cesa, kao što su zapaljenje dušnika, grkljana, bron- hija i zapaljenje pluća. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *