Promjene atrofije sluzkože blijedih i slabokrvnih zuba

Promjene atrofije sluzkože blijedih i slabokrvnih zuba

Pored opisanih promjena na zubima, kod starih osoba dolazi do izražene atrofije sluzokože usne duplje i jezika. Tako da sluzokoža postaje bleda, slabokrvna, istanjena i smanjene vlažnosti. Velika je zanimljivost što se to dešava estradi. Prisutne su mnoge promjene

Koštani delovi gomje i donje vilice, kao i desni, atrofišu tako da i te promene koštanih delova utiču na karakterističnu izmenu fizionomije kod starih osoba. Jer donja vilica biva isturena napred, a nos često postaje baburast i mesnat. 

Slične promene se odigravaju ,i na sluzokoži jednjaka, želuca, tankog i debelog creva. Žlezde želuca i tankog creva tokom vremena smanjuju svoju aktivnost. I zbog toga se u želucu nalazi manjak hlo- rovodonične kiseline i pepsina. A isto tako gušte- rača (pancreas) i tanko crevo ne luče u dovoljnoj količini svoje solkove za varenje i hrana se ne svari i ne resorbuje. Te dolazi do proliva i opadanja telesne težine i snage. 

Od staračkih degenerativnih i atrofičkih pro- mena nisu pošteđeni ni jetra ni gušterača,. Koje smanjuju svoju zapreminu, težinu i aktivnost. U ovim organima se nagomilava mrki pigment lipofuscin. Važne parenhimske ćelije, kako u jetri tako i u gušterači, propadaju, njihov se broj smanjuje i na njihovo mesto buja vezivno, neelastično, sklerotično tkivo. Ove promjene su naročito ubrzane, zbog posto- jećih sklerotičnih promena na krvnim sudovima ovih organa. Mali krvni sudovi su često tako suženi zbog sklerotičkih procesa da tkiva ne dobijaju u dovolj- noj količini kiseonika i hranljivih materija. 

Promjene dovoljne količine žuči

Iz tih razloga jetra nije više sposobna da stvara dovoljne količine žuči. Kao posledica toga žuč ne pristiže putem žučnih kanala u dovoljnoj količini u tanko crevo i stoga nastaju lakši ili teži poremećaji varenja. Dalje, jetra starih osoba nije sposobna da potpuno sudeluje iu metabolizmu. U razgradnji i izgradnji hranljivih sastojaka, kao što su belančevine, masti i šećeri. Te zato kod mnogih osoba nalazimo umereno povišen šećer u krvi. Masnu jetru i porast masnih materija i holesterina u krvi. Što je često od presudnog uticaja za nastajanje arterioskleroze.

Zbog toga što kod mnogih starih osoba jetra nije sposobna da prerađuje belančevine i da stvara svoje sopstvene. Takve osobe su neotporne prema infekciji; postoji sklonost ka krvavljenjima i nastajanju otoka na nogama i u tkivima. Kao što se vidi u tokiu starosti, jetra može da pretrpi velike promene, koje umno- gome ubrzavaju nastajanje staračke promjene u organizmu. U krajnje teškim slučajevima Muhlmann jc opisivao nastajanje tzv. staračke ciroze jetre. U ovim retkim slučajevima, postojala je kod bolesnika povećana jetra i slezina, laka žutica i pojava tečnosti u trbuhu. 

Slične promene se odigravaju i na gušterači, koja postaje smanjena i lakša. Njen žlezdani aparat ne luči u krv dovoljne količine insulina, hormona, koji igra važnu ulogu u regulisanju koncentracije gli- koze — šećera — u ikrvi i tkivima, tako da kod starih osoba lako dolazi do pojave šećerne bolesti, dijabetesa. Spoljašnji deo pankreasa tako isto atro- fiše, i kao što smo napred naveli, ne luči u tanko crevo važne fermente za varenje. 

Zbog opisanih promena u toku starenja na že- lucu, jetri, gušterači i tankom crevu dolazi do poremećenog varenja hrane. U orevima se nakuplja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *