Globalno uživanje duvana kod Europljana svih regija

Globalno uživanje duvana kod Europljana svih regija

U pogledu globalno uživanje alkohola i duvana mnogi autori se razlikuju. Opšte je poznato da su alkohol i nikotin iz duvana vrlo jaki otrovi. Koji, ako se unose u organizam duže vremena, pa makar i u umerenim količinama. Mogu da izazovu trajne promene gotovo na svim organima čovečijeg organizma. A naročito na krvnim sudovima i nervnom sistemu.  Veliki je to problem iz svijeta našeg.

Alkohol koji se nalazi u koncentrovanim pićima oštećuje tokom vremena sluznicu kako želuca tako i creva. Dovodeći i do zapaljenja što ima za posledicu poremećeno varenje hrane. Slabiji apetit i ostale tegobe koje su u vezi sa ovim oboljenjem. Kasnije, pri dužem uzimanju alkohola dolazi i do oštećenja kako jetre tako i nervnog sistema. To su već hronični bolesnici koji naginju raznim drugim oboljenjima. Pažnja im je smanjena, nervozni su, imaju razne bolove u rukama ili nogama zbog postojeće neuralgije i zapaljenja živaca. U težim slučajevima kod ovih osoba može da postoji jutarnje povraćanje i drhtanje prstiju. Kao i prilična uznemirenost i nervoza, koji se povremeno smanjuju unošenjem novih količina alkohola. 

Globalno uživanje nikotina kao jakog otrova

Ništa manje nije opasno ni uživanje duvana. Nikotin, koji se udiše s duvanskim dimom, jeste jak otrov. Koji ima naročiti afinitet, u prvom redu prema nervnom sistemu i sitnim arterijskim sudovima. Duvan, kao i alkohol, izazivaju kod osoba koje ih uzimaju tzv. euforiju. Osećanje prijatnog raspoloženja i veće i lažne sigurnosti. I to je razlog što ih Ijudi i žene širom sveta uživaju. Međutim, tokom vremena stvara se navika. Tkiva čovekovog organizma navi- kavaju se kako na alkohol tako i na sastojke duvana, i bez njih, naročito pri dužem uzimanju, organizam teško može da izdrži. Zbog toga je teško naglo pre- kinuti pušenje, a naročito uzimanje alkohola. 

Dugogodišnji pušači postaju nervozni kad ne- maju cigareta, gube apetit, često obolevaju i oni od katara želuca i tankog creva, a nije retka ni pojava čira na tim organima. Dalje, oni mogu da pate od nesanice i zbog oštećenj a sitnih arterija u mozgu; kod dugogodišnjih pušača javlja se i rana arterioskleroza koja može da bude opasna ako su sklerozom obuhva- ćene arterije srca i mozga. 

Mnogi srčani bolesnici dobijali su češće napade angine pektoris posle pušenja, dok su se tegobe od ove bolesti ređe javljale posle apstinencije u pušenju. 

Naučnici i zaključci širom svijeta

U poslednje vreme mnogi naučnici širom sveta dolaze sve više do zaključka da se u duvanskom dimu nalaze izvesne tzv. kancerogene materije koje pogoduju nastajanju raka — karcinoma, kako na bronhijama tako i na plućima. Oni nose zajednički naziv: rak pluća. 

Kao što se vidi, alkohol i duvan su čovekovi ne- prijatelji i mogu da mu nanesu velike nesreće i neugodnosti. Da li to znači da medicina izrazito za- branjuje uživanje i alkohola i duvana? 

Evo šta kaže o ovom problemu poznati struč- njak i autor mnogih rasprava o ishrani i dugom životu Gejlord Hauzer: »Uzimanje alkohola, kao što je opšte poznato, nije preporučljivo. Međutim, to se nc bi moglo odnositi na pivo, ako se azima u ume- renim količinama, i na dobra vina u manjim količi- nama, koja potpomažu varenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *