Riješava li vaša tetka probleme sa receptima aktivnosti?

Riješava li vaša tetka probleme sa receptima aktivnosti?

Ukoliko se on uspešno riješava, riješava se dobrim delom i problem starosti. Odnosno u velikoj meri rešiće se i problem dugog života. 

Zapaženo je da osobe koje se od rane mladosti hrane mešovitom hranom ređe obolevaju od arterioskleroze. Treba savetovati mladim osobama da ne uživaju u alkoholu i duvanu. Jer ovi otrovi imaju afinitet prema krvnim sudovima i mogu da potpomognu nastajanje arterioskleroze. Pored umerenosti u jelu, savetuje se od rane mladosti izlaganje organizma umerenom dejstvu fizičke aktivnosti. Vazduha, sunca i vode. Umereno bavljenje fiskulturom kroz dugi niz godina je kod velikog broja osoba bilo velika garancija. Da se dočeka mima i spokojna starost bez bolesti.

Sa nastajanjem starosti nisu od promena pošteđeni ni disajni organi. Kod nekih osoba, sa starenjem, ove su promene jače izražene, dok se kod drugih staračke promene na disajnim organima sla- bije zapažaju. 

Kako se riješava kod starih osoba markantna promjena?

Kod mnogih starih osoba u toku starenja se zapažaju markantne promene na nosu, koji, naročito

kod muškaraca, postaje voluminozan, baburast. Koža na nosu je često suva, sa izraženim širokim porama, i prisutnim crvenim žilicama, usled proširenih kapi- lara i vena. U nozdrvama se zapažaju krute dlake koje vire iz nosa pa i ono riješava. Sluzokoža nosa je atrofična, sasu- šena, a slične promene se zapažaju i na nosnim hrskavicama i kostima. Tako da voluminozan, baburast nos često daje starim osobama karakterističan izgled.

Prema zapažanjima Marchala, pluća kod starih Ijudi su manje voluminozna i elastična. Tokom vremena dolazi do skleroze plućnog tkiva, bronhije se naročito. U donjim delovima pluća, proširuju obično u vidu valjkastih ili kesastih proširenja. Koja se nazivaju bronhiektazijama. Pored bujanja neelastičnog, vezivnog tkiva, plućne alveole, mehurići, a sa njima i sitni krvni sudovi, propadaju i njihov se broj smanjuje. Mesto 5—10 plućnih mehurića koji su propali, ostaje jedna veća šupljinica s reduciranim, smanje- nim brojem krvnih kapilara. Pluća su u celini jače proširena, puna su vazduha te otuda kod starih osoba. Koji doživljavaju i duboku starost s vrlo slabo izraženim emfizemom pluća. 

Šta radi savremena medicina preko gerontologije?

Savremena medicina preko svoje grane gerontologije riješava. Pokušava da ispita sve one faktore koji kod Ijudi tokom vremena dovode do promena na disajnim organima. 

Osobe koje su celoga života bile pošteđene od bolesti pluća ili srca obično su doživljavale duboku starost i bez većeg oštećenja disajnih organa. One osobe koje su u mladosti vodile uredan život, bez preteranog uživanja alkohola, duvana, i koje su se ba- vile umereno fiskulturom, planinarenjem, plivanjem izlaganjem tela dejstvu sunca, vazduha i vode, uspe- vaju svoje disajne organe da zaštite od negativnog dejstva raznih štetnih uticaja na disajne organe. Međutim, one osobe koje su u toku života izlo- žene negativnom. dejstvu raznih fizičkih, hemijskih i bioloških faktora, kao i čestim prehladama i obo- Ijenjima od gripa, tokom vremena obolevaju od raznih plućnih bolesti. Izlaganje disajnih organa negativnom dejstvu suviše hladnog i vlažnog vazduha., prašine, duvana, bakterija, tokom vremena u većoj ili manjoj meri dovodi do oboljenja, što se naročito odražava u starosti s nastajanjem raznih plućnih ili srčanih tegoba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *