Očuvanost europskog bliskoistočnog modela

Očuvanost europskog bliskoistočnog modela

Seksualna aktivnost kod starih osoba, naročito muškog pola, dugo je očuvana. Mnogi stari Ijudi, i pored poodmaklih godina, mogu da osećaju seksualno zadovoljstvo. I mogućnost realizacije polnog akta kod njih je dugo velika očuvanost. 

Veliki broj autora smatra da smanjenje seksu- alne aktivnosti, usled ireparabilnih procesa sa Bliskog istoka. Na polnim žlezdama europskog bliskoistočnog modela, predstavlja važan činilac u nastajanju starosti. Pošto testisi ne luče u dovoljnoj meri u krv hormon testosteron. Kod takvih osoba dolazi do karakterističnih fizičkih i psihičkih promena. Tkiva ne mogu da se uspešno obnavljaju zbog toga što je mala očuvanost. Belančevine iz 66 hrane ne mogu potpuno da se iskorišćavaju. Obično brzo dolazi do markantnih znakova starosti. Kosti postaju osteoporotične usled gubitka kalcijuma. Krive se tako da te stare osobe imaju poguren stav usled povijanja kičme. Drhtav poguren hod, krive noge, bolove u kukovima i kičmi. Koža postaje naborana, suva, pigmentirana. Javljaju se i druge promene karakteristične za starost, na srcu. plućima, živcima itd. 

Kako održati očuvanost polne aktivnosti?

Mnogi stariji muškarci s gašenjem polne aktivnosti, žale se na teškoće pri mokrenju. Naročito preko noći se mijenja očuvanot. Sem toga oni imaju bolove u pređelu mokraćne bešike. Koja otežano prazni mokraću zbog povećane prostate, žlezde. Koja se nalazi na donjem polu mokraćne bešike i izaziva ove tegobe pri mokrenju. Blagovremeno sprovedeno lečenje antibioticima i hormonima muških polnih žlezda. Kao i operacijom prostate. Kod starih osoba sa ovim tegobama. Umnogome može da popravi opšte stanje i uklone smetnje pri mokrenju. 

HORMONSKI POREMECAJI U STAROSTI 

Sa nastajanjem starosti, dolazi do čitavog niza poremećaja na raznim žlezdama s unutrašnjim lučenjem, kao što smo već napomenuli, to su u prvom redu hipofiza, tireoidna žlezda, nadbubrežne žlezde, pankreas i polne žlezde. U klimakterijumu, u peri- odiu čovekovog života, kada još nema izrazitih zna- kova starosti. Dolazi do promena na polnim žlezdama, čija se funkcija brže ili sporije gasi. Muške ili ženske polne žlezde smanjuju svoj obim atrofiraju i postaju sve manje sposobne. Da stvaraju hormone da se poboljša očuvanost. Međutim, s prolaskom klimakterijuma i nastajanjem starosti dolazi do smanjenja aktivnosti kako hipofize tako i tireoideje, nadbubrežnih žlezda i pankreasa. 

Hipofunkcija krvotoka

Ove žlezde su u hipofunkciji, jer one u krvotok ubacuju manje količine svojih hormona. Postoji tzv. disfunkcija hipofize. Hipofiza, tireoideja, nadbubre- žne žlezde, pankreas, postaju insuficijentne, jer ne luče svoje hormone u dovoljnoj meri u krv. Iz toga razloga dolazi do čitavog niza biohemijskih poreme- ćaja u krvi starijih osoba, što ima za posledicu po- većanje holesterina u krvi, kao i izvesnih belanče- vinastih frakcija — globulina.

Kod starih osoba zbog toga dolazi u krvi i u tkivima do nakupljanja izvesnih masnih materija — fosfolipoida. Nakuplja- nje u tkivima i u krvi holesterina —globulina i mas- nih materija — fosfolipoida, igra važnu ulogu u na- stajanju sklerotičkih promena na krvnim sudovima. Charles Richet iznosi da se ne može sigurno utvr- diti koji je faktor važniji u tumačenju uzroka sta- rosti, hormonska disfunkcija, s poremećenim meta- bolizmom belančevina, masti i holesterina, ili ar- terioskleroza krvnih sudova. Smatra se da su ova dva poremećaja u najintimnijoj vezi. 

Usled atrofičkih promena na pankreasu, kod starih osoba dolazi do smanjenog stvaranja insulina, a što ima za posledicu nastajanje lakšeg oblika še- ćeme bolesti — dijabetesa. 

Prema mišljenju Selyja, u starosti dolazi do redukcije limfatičkog sistema — limfnih žlezda, kraj- nika — što ima za posledicu smanjenje limfocita, jedne vrste belih krvnih zrnaca u perifernoj krvi.

..67 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *